Contact
Zilver
Zilver Home   »   Zilver

Zilver (Ag2+)

De concentratie van zilver in drinkwater is in het algemeen laag (<1 g/l) als er geen Zilver als bacteriostaticum wordt toegepast. De geschatte dagelijkse inname bedraagt 20-80 g.
Slechts een klein deel (circa 10%) van het zilver wordt geabsorbeerd. Er zijn geen aanwijzingen dat zilver een essentieel element is. Het meest voorkomende beeld van een chronische zilver vergiftiging is verkleuring van de huid en het haar (argyria).
Op basis van klinische gegevens wordt gesteld dat bij een totale resorptie van circa 1 gram zilver argyria kan optreden. Dit houdt: in een dagelijkse retentie van circa 45 g (bij een levensduur van 70 jaar). Bij een geschatte absorptie van 10 %, zou dit neer komen op een dagelijkse inname van circa 450 g.
Rekening houdend met de inname via voeding zal er bij een normwaarde van 10 g/l voor drinkwater nog steeds een veiligheidsmarge zijn van een factor 4 tot 10.
De waarden in drinkwater behandeld met zilver voor bacteriostatische doeleinden zullen in het algemeen hoger zijn dan 50 g\l. Deze waarden zullen dus slechts voor korte perioden toegelaten kunnen worden.